Scroll Top

Činnosť finančnej správy v pútavom rozprávaní 

Ďakujeme Finančnej správe SR mjr. Ing. Božene Chríbikovej a jej kolegom za zaujímavé a pútavé rozprávanie o práci colníkov👍. Najviac sa nám páčila ukážka hľadania drog so služobným psom 🐕‍🦺. Dozvedeli sme sa veľa o ich službe, boji proti falzifikátom, nelegálnym látkam a podvodom, a na záver sme dostávali za správne odpovede na otázky aj zaujímavé ceny 😎

Zopár Postrehov od žiakov


Čakala som od prednášky úplne niečo iné, no príjemne ma prekvapili. Mali sme možnosť vidieť zásah a aj vidieť naozajstné „zhabané“ veci a drogy. Bolo to fajn. Pomohlo mi to pochopiť učivo. A páčili sa mi hadie topánky.

Veľmi sa mi páčili veci, ktoré doniesli a oživili tak prednášku. Taktiež bolo super ako nám znázornili ako hľadá pes nejaké nelegálne látky. Tiež sa mi páčilo aké odmeny nám doniesli. Veľa vecí som sa naučil. Hlavne neprepravovať tovar cez hranicu, keď budem podnikať. Zaujímavé bolo, čo všetko ľudia prevážajú. Ako napríklad chránené zvieratá, alkohol, ktorý spôsobuje doživotné následky alebo nepravdivé značky.

Ja som doteraz nevedel rozdiel medzi colníkmi a policajtmi. Páčilo sa mi, že nám ukázali ako pracujú ich psy a aký sú efektívni v hľadaní omamných látok. Ja som bol prekvapený, keď som videl, aké veci musia byť zadržané na hraniciach. A vidieť, akí sú vynaliezaví ľudia pri pašovaní. Bol som prekvapený, keď som zistil, že majú skenery na autá.

Prednáška sa mi veľmi páčila, doniesli zaujímavé veci na ukážku, dozvedeli sme sa dosť vecí o ich práci a mali sme tú česť vidieť naživo ich psíka ako pátra po určitých veciach, určite by v takýchto prednáškach mali pokračovať, pretože je to dosť náučné, dôležité a krásne zároveň. Pani colníčka nám ukázala krásne falzifikáty ako napríklad čižmy z hadej kože, pekný ruksak s malou taštičkou a pán colník zbraň s jednorazovými putami.

Dobrá akcia, pekný psík, ktorý vedel nájsť drogy, cigarety… psík bol pekný, ale bála som sa ho, mám rešpekt pred ním. Povedali nám veľa zaujímavostí, o ktorých som nevedela, no už viem. Som rada, že na našu školu zrovna niekoho takého pozvali.

Na dnešnej prednáške od ozbrojených síl finančnej správy sme sa dozvedeli o práci, ktorú vykonávajú pre ochranu domáceho trhu, chránených zvierat a rastlín, ba aj nás samotných. Rozprávali o svojich skúsenostiach a pravidlách, ktoré musia dodržiavať pre ochranu štátneho rozpočtu. Ďalšia zaujímavosť bola aj skutočnosť, že ich patrónmi sú sv. Matúš a sv. Michal archanjel.

Na dnešnej prednáške sme sa dozvedeli zaujímavé informácie o ozbrojenej sile finančnej správy. Zaujalo ma, že kontrolujú tovar a zabraňujú nelegálnym látkam, a tak dávajú pozor na naše zdravie a bezpečie. Majú veľmi zaujímavý znak, na ktorom je sv. Matúš a sv. Michal archanjel. Doniesli rôzne falzifikáty ako napríklad alkohol so škodlivými látkami, ktoré by mohli ublížiť človeku, napodobeniny rôznych značiek, čižmy z hadej kože… Ukázali nám aj čo nosia pri sebe, napr. zbraň, putá… Zaujalo ma aj keď priviezli psa, ktorý dokáže nájsť aj to, čo človek nie.