Scroll Top

Oslava sviatku sv. Tomáša a Kataríny Sienskej

Milí žiaci, drahí zamestnanci školy,
radi by sme oslávili sviatok patróna našej školy sv. Tomáša Akvinského a sviatok patrónky našej školskej kaplnky sv. Kataríny Sienskej zaujímavým filmovým predstavením z ponuky Asociácie slovenských filmových klubov v piatok 29. apríla 2022. V ankete hlasujte za film, ktorý by ste chceli najradšej vidieť. Hlasujte do 26. apríla 2022 15.00 hod. v ankete na Edupage školy.

Gogo

Keď Priscilah Sitieneiová, zvaná Gogo (teda babička), nastúpila v 94 rokoch do dedinskej školy v Ndalatu, stala sa najstaršou školáčkou na svete. Matka troch detí, ktorá pracovala sedemdesiatpäť rokov ako pôrodná asistentka, dnes študuje s učiteľmi a žiakmi, ktoré pomáhala priviesť na svet. S podporou svojich 54 pravnúčat a celej školy si stanovila cieľ: zložiť záverečnú skúšku a dokázať, že učiť sa môžeme v každom veku!

https://asfk.sk/film/gogo/

Salto je kráľ

Zlaňovanie vysokých vodopádov našej planéty sa postupne stáva výzvou pre skupinku dobrých kamarátov, ktorí majú radi divokú vodu. Ich cesty sú často pionierskymi výpravami do neznáma, kde jedinou istotou je sila priateľstva prevereného v extrémnych situáciách. Podarí sa im zlaniť aj Salto Angel – najvyšší vodopád sveta?

https://www.pavolbarabas.sk/filmy/salto-je-kral

Maliarka a zlodej

Drogovo závislý Karl-Bertil tvrdí, že si nepamätá, prečo maliarke Barbore Kysilkovej vystavené diela ukradol ani čo s nimi potom urobil. Zločin ale ľutuje a na popud autorky súhlasí, že jej bude stáť modelom pre ďalší portrét. Umelecká spolupráca oboch zvláštnym spôsobom zblíži. Dávajú jeden druhému nahliadňuť do tienistých zákutí svojej minulosti. Film ukazuje udalosti striedavo z dvojitej perspektívy, pričom k niektorým sa vracia spätne, aby ho prerozprával očami toho druhého. Výsledná maľba tak sprostredkováva miestami temné ale dojímavé prelínanie dvoch zdanlivo nesúrodých osudov.

https://asfk.sk/film/maliarka-a-zlodej/

Belle

Majster japonskej animácie Mamoru Hosoda už pred rokmi rozprával o svojej fascinácii starou francúzskou rozprávkou Kráska a zviera a vo svojom siedmom filme ju preniesol na plátno. Urobil to však originálnym a rýdzo súčasným spôsobom. Otvára pred nami dva svety, úplne rozdielne a napriek tomu bytostne prepojené. Prvým je japonská dedina, v ktorej plachá a neobratná Suzu prežíva svoj neutíchajúci žiaľ zo smrti matky, ktorá jej vzala schopnosť spievať a odcudzila ju jej otcovi. Druhým je virtuálny svet „U“, do ktorého môže vstúpiť ktokoľvek, začať znova a (možno aj) zmeniť svet. A práve v ňom sa Suzu mení na Belle, znova nachádza svoj hlas a vďaka svojim piesňam plným toho najúprimnejšieho citu sa stáva hviezdou „U“. Okrem obdivovateľov tu ale stretáva aj Zviera, zjazvenú obludu, zápasiacu v bojových umeniach, brutálnu, nespútanú – a samotársku. Spoločne sa vydávajú na cestu dobrodružstva, nebezpečenstva a lásky, na cestu, ktorá odhalí ich skutočné ja.

https://asfk.sk/film/belle/