Scroll Top

Návšteva komunity Cenacolo

Život na našej škole je zameraný nielen na štúdium, ale aj osobný či duchovný rast žiakov a učiteľov. Obohatením duchovného života bola určite návšteva slovenského centra komunity Cenacolo, ktorá sa uskutočnila v stredu 30. mája 2018.

Komunita sa zrodila v júli roku 1983 vďaka rehoľnej sestre Elvíre Petrozzi, ktorá chcela darovať svoj život Bohu na osoh, predovšetkým službe narkomanom a všetkým strateným mladým ľuďom. Sídlo komunity sa nachádza v Saluzze v Taliansku. V súčasnosti má komunita viac ako päťdesiat centier nachádzajúcich sa v pätnástich krajinách sveta.

Svoje pocity z návštevy podrobnejšie vyjadrila Vladimíra Belčíková z II. A:

V stredu 30. mája 2018 sme sa skoro ráno stretli na stanici. Akonáhle prišiel autobus, nasadli sme do neho a smerovali do Kráľovej pri Senci. Niekde tam sa totiž nachádza komunita Cenacolo. Na benzínovej pumpe, neďaleko komunity, sme zastavili a pešo kráčali asi pätnásť minút. Chceli sme sa však uistiť, či ideme správne, a tak pani učiteľka zastavila auto. V ňom boli dvaja muži zhodou okolností práve z komunity, kam sme mali namierené. Keď sa dozvedeli, že naším cieľom je ich komunita, veľmi sa začudovali, vzhľadom na to, že polovička našej „výpravy“ mala kraťasy, minisukne a tielka na ramienka. Po príchode nás privítali práve tí dvaja chalani z auta: Jožo a Rado.

Komunita sa nachádza v krásne upravenom prostredí a všetko – stavby aj prostredie – bolo vybudované rukami mužov – členov komunity. V nej žijú chalani, ktorí podľahli rôznym závislostiam a túžia po zmene života – túžia naučiť sa žiť a nájsť zmysel života. Premietli nám aj krátky film o komunite Cenacolo, ktorú založila pred 35 rokmi sestra Elvíra.

Neskôr sme sa presunuli do veľmi peknej kaplnky. Tam nám Jožo a Rado podali svoje svedectvá o tom, ako sa stali závislými a ako sa rozhodli zmeniť. Ich príbehy nás chytili za srdcia, a tak im niektorí z nás potom kládli rôzne otázky.

Cestou späť sme sa zastavili v Senci, aby sme nasýtili naše prázdne žalúdky. No naše hlavy boli plné dojmov a zážitkov z tejto zaujímavej a silne emotívnej návštevy.